Menneskerettighetskurs
Tilbake til forsiden Site map Informasjon Linker Kontakt Oss Skriv ut English

Ved fullført kurs kan du teste deg selv. For å få diplom må du ha over 50 poeng.

 

 

 

Kurset er utviklet av Helsingforskomiteen v/informasjonsleder Lillian Hjorth.
Eksamen laget av Silja Nordahl

6.1 HVA KAN JEG GJØRE?

I løpet av dette kurset har du fått vite at menneskerettighetene først og fremst er statenes ansvar.

Det var stater som laget Verdenserklæringen, det er stater som ratifiserer konvensjonene, det er stater som skal sette rettighetene ut i praksis, og det er bare stater som kan bryte dem. Dermed tenker du kanskje at din innsats ikke behøves.

Det som er viktig å tenke over er at statene også består av mange individer som til sammen utgjør en større enhet. Enkeltmennesker har alltid en mulighet til å påvirke. I løpet av kurset har du lært at det var enkeltmennesker som først begynte å filosofere om menneskerettigheter. Det var enkeltmennesker som formulerte tankene i taler, skrifter og bøker. Det var enkeltmennesker og mindre grupper som gjennom hundrevis av år appellerte, protesterte, inspirerte og til slutt krevde at statene gjorde lov ut av menneskerettighetene. Hadde det ikke vært for alle disse enkeltmenneskene hadde det aldri blitt noen Verdenserklæring.

Du har dessuten lært at verden fremdeles har en lang vei å gå og at det skjer mange overgrep hver eneste dag. Det er fortsatt enkeltindivider som til sammen gjør den største og viktigste innsatsen. I et FN dokument heter det konstitusjoner heter det så fint at ”siden det er i menneskers sinn kriger blir til, er det i menneskers sinn freden må skapes”. Det betyr at det viktigste arbeidet for menneskerettighetene skjer i vanlige menneskers tanker, gjennom vanlige menneskers handlinger, på vanlige menneskers hverdager.

Det vil si at din innsats for menneskerettighetene er viktig. Dette kan du gjøre:

  • Vær bevisst og modig og si ifra når du synes noen blir urettferdig behandlet på skolen, hjemme i familien, på treninga, blant venner
  • Pass på selv å ikke behandle noen urettferdig
  • Lese og lære mer på egenhånd. Det finnes mange bøker, blader og nettsteder som handler om og debatterer menneskerettigheter
  • Si i fra til lærerne at du vi lære mer om menneskerettigheter på skolen. Skriv særoppgaver, gjør gruppearbeid eller lag kampanjer som tar opp et tema du syns er viktig: mobbing og rasisme
  • Skriv brev til kommunen eller innlegg i lokalavisa
  • Lag innsamlinger og basarer og gi pengene et menneskerettighetsformål
  • Reis og bli kjent med andre mennesker i andre kulturer
  • Bli medlem av en frivillig organisasjon som arbeider for menneskerettigheter. De fleste
  • organisasjoner tilbyr medlemskap hvor du kan støtte arbeidet med en fast medlemsavgift i året. De har ofte en litt lavere ungdoms/studentpris. Noen tilbyr også aktive medlemskap der du kan engasjere deg i kampanjer, aksjoner og andre aktiviteter.
  • Meld deg inn i et politisk parti og jobb for menneskerettighetene i din kommune eller ditt fylke
  • Utdann deg. Mange mennesker jobber med menneskerettigheter til daglig, både i organisasjoner og i staten. De kan ha studert menneskerettigheter som eget fag på universitetet, men de fleste har andre utdannelser. Velg en utdannelse eller en fagkombinasjon du syns er interessant. Menneskerettighetsmiljøet trenger folk som er jurister, språkmektige, samfunnsvitere, markedsførere, skrivekyndige (forfattere, journalister) lærere, ledere, regnskapsførere, helsearbeidere og så videre.
  • Dersom du har ekstra tid, er det organisasjoner som trenger litt frivillig hjelp av og til.

- Den 15 år gamle gutten Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia 26 januar 2001. Noen dager senere gikk Oslos innbyggere i fakkeltog mot rasisme. Fakkeltoget var det største i Norge siden krigen.

 

- Si ;D – siden i Aftenposten er en egen debattside for barn og unge mellom 13 og 21 år. Foruten daglig debattinnlegg skrevet av ungdom trykker Si ;D også innlegg fra politikere, ministre eller andre debattanter over aldersgrensen, i spalten «Det fossile hjørnet».

 

 

Visste du at hvis ingen reagerer skjer det ingenting?

 

2004 - 2016 © Den Norske Helsingforskomiteen DEN NORSKE HELSINGFORSKOMITÉ Aktive FredsreiserAKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE AS

ルイヴィトン 激安 コーチ 激安 プラダ 激安 グッチ 激安 UGG 激安